Het is JOUW leven

Gepubliceerd op 7 juli 2020 om 21:42

Al surfend op internet, en dan vooral social media, blijft het de uitdaging om datgene wat je ziet niet op jezelf te betrekken. Want wat zie je veel aantrekkelijks voorbijkomen. Ik ben als startende ondernemer veel op internet te vinden om verschillende redenen; zichtbaar zijn, leren van anderen, ontmoeten. En mij bekruipt dan regelmatig het gevoel dat ik het niet goed doe ten opzichte van andere ondernemers. Meer likes op een bericht op Linked In bijvoorbeeld of mijn collega staat met een of andere influencer op de foto. 

En dan komt er een miniknoop vanuit mijn maag omhoog. Zomaar op een onverwacht moment kan het 'ongedwongen surfen' dan een behoorlijke impact hebben. En dan heb ik toch weer even tijd nodig om me weer goed te voelen. Dat gaat dan als volgt; met mijn hoofd beredeneer ik dat het niet nodig is om ook zo te zijn als die ander, ik voel dat vervolgens ook echt zo en dan gaat het weer goed. Tot met een volgende aanleiding de miniknoop zich weer aandient. 

Mijn Amerikaanse schoonzus poste deze week een prachtige quote: 'Don't compare your behind-the-scenes with everyone elses highlight reel'. Weet je wat highlight reel is? De term komt uit de filmwereld en het betekent een reeks van beste takes achter elkaar geplakt. Je weet wellicht wel hoe vaak een bepaalde scene soms overgedaan moet worden maar als je al die beste takes achter elkaar plakt dan krijg je een geweldige film. Daar kun jij met je every day life niet tegenop lijkt me. Dat is ook wat er gebeurt op internet. Heel veel informatie is zorgvuldig geregisseerd. Zelfs het je kwetsbaar opstellen kan geregisseerd gebeuren. En dan is zo'n uiting toch ook weer een stuk aantrekkelijker dan jouw herinnering aan de laatste keer dat jij je kwetsbaar toonde en stond te huilen en te roepen.

Voorbeeld:

Als startend ondernemer ben ik ook regelmatig te vinden op congressen waar ik de kneepjes van het online ondernemer onder de knie probeer te krijgen. Tot driemaal toe zette degene die op het podium stond de echtgenote in het zonnetje. Alle drie waren ze even eerlijk; de echtgenote had thuis best het nodige 'te accepteren' omdat de echtgenoot op het podium stond. Ongeduldig, geen tijd, soms dwingend, moe. Heel eerlijke ontboezemingen van het echte leven behind-the-scenes.

Ander voorbeeld: 

Een coachee vertelde dat ze zo op keek tegen iemand met een prachtige website. In haar ogen had deze persoon een prachtige visie, missie en doelstellingen. Hoe verbaasd was ze toen ze deze persoon in het echt ontmoette en ontdekte dat deze persoon, helemaal, maar dan ook helemaal niet, duidelijk had wat nu eigenlijk haar koers moest zijn.

Met deze blog wil ik je uitdagen:

Om datgene wat je ziet op het internet of in je directe omgeving (want daar speelt dit fenomeen ook) te bekijken met een gezond kritische bril op;

Om als jouw vergelijk met de mensen om je heen of op internet ervoor zorgt dat jij je onzeker of minderwaardig voelt, eens naar dit gevoel te kijken. Is dit iets wat prima is of is het iets waar je liever van af wil. In hoeverre belemmert je gevoel je, maakt het je klein wellicht? Hoe herkenbaar is dit gevoel voor jou? 

Om als jouw gevoel je belemmerd om jezelf te accepteren, te voelen dat je oké bent, er iets mee te doen. 

Is er iets in dit blog dat je raakt, ben jij eraan toe om de tweede helft van je leven de beste helft te laten zijn? Neem dan gerust contact op.