Dat ben ik niet gewend van jou!

Gepubliceerd op 15 januari 2020 om 20:06

Momenteel komt er iemand bij mij in de praktijk die dit besluit heeft genomen omdat ze nu eindelijk eens van haar overtuigingen af wil. Voor iedereen is er een moment waarop je klaar bent met die oude overtuigingen die je zo in de weg staan om jouw eigen pad te gaan, je plan te trekken en te gaan! 

Deze klant, een vrouw van in de dertig, heeft een  duidelijke keuze gemaakt in haar leven. Ze heeft haar oude loopbaan ingeruild voor een heel andere koers. Een koers die past bij haar als persoon en waar ze heel gelukkig van wordt. Op dit pad moet ze ook allerlei stappen zetten. En dat doet ze ook en daarin is ze ook best succesvol. Toch komt ze voor een traject bij mij. Want deze mooie vrouw die een keuze heeft gemaakt voor haarzelf en daar (meestal) achter kan staan zeult tegelijkertijd een hoop ballast met zich mee.

Ze wordt belemmerd in het krachtig gaan staan en haar unieke plek innemen door oude overtuigingen. Ik zeg 'oud' omdat we tijdens de gesprekken heel helder krijgen waar de overtuigingen vandaan komen. Met haar hoofd weet ze  goed dat dit oude patroon niet langer meer gewenst is maar als ze in bepaalde situaties komt dan blijft de ongewenste reactie steeds plaatsvinden. De trigger werkt als een pistool dat afgaat als de hendel zachtjes wordt overgehaald. Alleen als ze erover praat raakt ze al emotioneel en rollen de tranen over haar wangen. Hieronder volgt een stukje uitleg over coaching/therapie en dan ga ik weer verder over mijn mooie klant die een zeer grappige kant blijkt te hebben.

 

Het ontstaan van patronen

Ik leg haar uit dat patronen vaak al ontstaan in een periode waarop we ons dingen niet eens bewust herinneren. Dit is de zogenaamde inprintfase die plaatsvindt voor ons zevende levensjaar. In die eerste levensjaren kan er van alles gebeuren waardoor we later in soortgelijke situaties hetzelfde reageren. Een voorbeeld: als kind heb je een traumatische ervaring meegemaakt waarbij iemand met een gele jas betrokken was. Steeds als je nu iemand tegenkomt met een gele jas dan heb je een sterke fysieke en emotionele reactie hierop. En je weet niet waar het door komt want de situatie in jouw jeugd kun jij je helemaal niet herinneren. Waarom je nu zo reageert op een gele jas heeft alles te maken met de wijze waarop je leert, namelijk door het aanbrengen van ordening. Jouw onderbewuste heeft 'geleerd' uit de ervaring in jouw vroege jeugd: gele jas(gebeurtenis) = eng (betekenis) = angst (gevoel). Dit noemen we een patroon. Een ander patroon is dat je stopt voor een rood stoplicht (het overgrote deel van de mensen dan tenminste). Je hebt geleerd dat een rood stoplicht betekent dat je moet stoppen en nu stop je steeds voor een rood stoplicht. Dat is dus ook een patroon. Gelukkig hebben we dus patronen, routines, anders zouden we in het voorbeeld van het rode stoplicht steeds moeten bedenken wat we moeten doen als we zo'n rood licht op een paal tegenkomen.

 

Aanpak van problemen

Weten waar problemen vandaan komen en begrijpen hoe onze psyche werkt is een eerste stap naar verandering. Dit is het zogenaamde inzicht waar vaak over wordt gesproken. Vervolgens kan gewerkt worden aan de oplossing. Er zijn vele methoden om problemen aan te pakken, denk aan de grote verscheidenheid aan coach- en therapievormen die er bestaan. Er zijn echter slechts enkele manieren om te werken aan een oplossing: beter leren omgaan met de eerdere gebeurtenissen in je leven of echt een zogenaamd andere kijk krijgen op de gebeurtenis uit je verleden. De eerste manier noem ik de egoversterkende manier en die zorgt ervoor dat je stevig(er) in je schoenen komt te staan en beter kunt 'dealen' met dingen. De tweede manier is de zogenaamde helende manier waarbij de gebeurtenis de spreekwoordelijke plek krijgt en de emotionele lading verliest die je in het hier en nu belemmert. Afhankelijk van de problematiek en het inzicht van de klant in de eigen psyche kies ik mijn aanpak. En per aanpak kan ik verschillende interventies inzetten.

Terug naar mijn klant

Terwijl ik dit schrijf is mijn klant nog in traject maar de eerste veranderingen zijn al duidelijk merkbaar. En niet alleen voor haarzelf. Zo vertelt ze me dat ze sinds jaar en dag enkele tantes regelmatig over de vloer krijgt. De zusjes, drie in totaal inclusief haar moeder, zijn ook wel bekend met wat patronen hier en daar :-)  Zo heeft één tante altijd en eeuwig dezelfde tekst: 'mijn haar ziet er niet uit, ik moet naar een nieuwe kapper'. Maar ze blijft natuurlijk bij dezelfde kapper komen. Mijn klant heeft altijd gezegd: 'Ach, dat valt toch reuze mee, ik vind het wel mooi hoor'. Tot laatst dus....

 

In plaats van het sociaal wenselijke antwoord dat ze gewend was om te geven (en laten we eerlijk zijn; we allemaal met grote regelmaat geven) gaf ze nu eerlijk antwoord. Het was eruit voordat ze het in de gaten had eigenlijk. Dus het was niet zo dat we in het coachgesprek ervoor we het gehad hadden over assertief zijn en hoe dat dan in de praktijk te doen. In plaats daarvan had ze een andere shift gemaakt met deze reactie aan haar tante als gevolg.

Engeltje wordt duiveltje

Ik weet niet of je het al ooit hebt meegemaakt maar als je een andere reactie geeft dan de reactie die jouw omgeving gewend is van je dan kan dat wel voor wat reuring zorgen. Zo was tante helemaal not amused. Ze herkende haar nichtje, waar ze altijd naar toe ging voor wat bevestiging, niet. En daar was tante behoorlijk van ondersteboven. Voor mijn klant was dat ook onwennig en hoewel ze al die tijd had gedacht 'Inderdaad je haar ziet er niet uit, ga toch naar een andere kapper' moet ze nu wel dealen met de teleurstelling van tante. Dus als jouw binnenwereld verandert zoals bij mijn klant, dan gebeurt er in de omgeving wellicht ook wel het een en ander. 

Wil je een reactie plaatsen onder dit blog, hier of op social media, dat zou ik erg leuk vinden. En ben je benieuwd naar meer; je kunt ook aanmelden voor e-book


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.