Road to nowhere

Gepubliceerd op 8 januari 2020 om 22:08

In een tijd dat alles nog mogelijk was, of tenminste leek, zongen de Talking Heads over een weg die nergens naar toe loopt. Ik kon me er als jonge vrouw niets bij voorstellen, hoewel de melancholie me wel aansprak. Maar ik had plannen. Ik herinner me dat ik een opleiding koos en dat ik ervan uitging dat ik na het afronden ervan een bepaalde baan zou gaan vervullen. De werkelijkheid was anders en het duurde even voordat ik mijn plek had gevonden in het werk. En steeds na verloop van tijd was die eerder zo passende plek niet langer meer passend. Maar steeds wist ik dan ook wel weer waar ik heen wilde. En dan kwam er iets nieuws.

 

Totdat enkele jaren geleden er niet een nieuw idee voor een stap in mijn loopbaan kwam... Leeg, empty, nada, niets... was er lange tijd. Ik wist dat ik mijn huidige werk me over niet al te lange tijd zou gaan vervelen maar wat ik dan wel moest gaan doen, ik had geen idee. En als je dan geen idee hebt wat te gaan doen, dan valt het ook niet mee om een stap in werk te gaan zetten natuurlijk. Tweemaal nam ik me aan het begin van het nieuwe kalenderjaar voor 'dit jaar neem ik een stap'. Tweemaal zat ik aan het einde van het jaar nog op dezelfde plek. Je kunt je voorstellen dat het niet echt complimenten aan eigen adres regende. Integendeel; ik voelde me stom en onkundig dat ik niet in staat was gebleken om op een andere plek terecht te komen.

 

Kiezen 'om ergens vandaan te gaan' is ook kiezen voor jezelf

 

Natuurlijk, de meesten weten het wel en ik wijd er ook vaker een artikel aan, het is vele malen krachtiger als je weet waar je naar toe wil dan dat je weet waar je van af wil. Je brein heeft zo exact mogelijke informatie nodig over wat jij wil bereiken om de manifestatiekracht in te kunnen zetten. Maar de stap daarvoor, kiezen om ergens mee te stoppen, is zeker zo belangrijk.

Misschien zit jij nu wel op zo'n punt, dat je niet weet waar je naar toe wil maar wel weet waar je van af wil. En dan lijkt het of het gehele internet je toeroept dat je je doelen helder moet stellen en moet visualiseren en in actie moet komen. Je kunt alles bereiken lijkt het internet soms te schreeuwen. Maar jij weet niet wat je wil, enkel wat je niet wil. Niet meer die baan waar je geen energie meer van krijgt, niet meer je aanpassen op een werkplek die niet meer past, niet meer al die ballen in de lucht houden, werk en/of privé. Je zou wel uit willen breken, het over een andere boeg willen gooien, willen ontsnappen. Maar wat moet je dan? Ik wil je hier een hart onder de riem steken. Je kunt ook nog niet weten wat dan, ben jij de afgelopen jaren niet heel druk geweest met leven, overleven van de keuzes die je eerder hebt gemaakt? Daar was je hartstikke druk mee. Tijd om nu eens rustig te overdenken wat je eigenlijk wil is er vaak helemaal niet in ons drukke bestaan. Zo nam ik me een aantal keren voor om alleen op een retreat te gaan om mijn gedachten de vrije loop te kunnen laten. Hoezo?! In mijn drukke leven was helemaal geen tijd voor een retreat. Laat staan dat ik thuis alles de boel de boel zou laten om een week voor mezelf in te plannen. No way. Het bleef bij wensen en de werkelijkheid is dat ik richting een burn out ging voordat ik besloot dat het nu echt anders moest.

 

Als je in beslag wordt genomen door een druk leven is er vaak geen ruimte om te bedenken wat je echt wil en ga je op dezelfde voet door.

Herken jij je hierin, dat je eigenlijk wel anders wil maar niet weet wat? En als je niet weet wat, dan is het ook moeilijk hiervoor te kiezen natuurlijk. Tegen jou wil ik zeggen, er is wel degelijk iets te kiezen. Je kunt ervoor kiezen om uit het bestaande stramien te stappen. Als tweede stap ga je dan onderzoeken wat je WEL wil. Maar eerst dus kiezen voor jezelf en durven te zeggen DIT WIL IK NIET MEER. IK GUN MEZELF MEER VOLDOENING, RUST, VRIJHEID, net wat het is voor jou.

Ik daag je uit!

 

Om de komende periode je gedachten en gevoelens eens nader te gaan beschouwen om daarmee een basis te leggen voor een verandering, een verandering voor jou naar een vrijer en meer ontspannen leven.

Uitdaging 1: Je huidige gedachten en gevoelens willen je iets zeggen. Misschien is jouw gevoel van ongenoegen al een tijdje bezig en tuimelen je gedachten over elkaar heen, schreeuwend om aandacht. Haal diep adem en ga je gedachten opschrijven. Dat wat je toevertrouwt aan het papier, daar kun je niet zo gemakkelijk meer omheen. Dus, schrijf op wat er in je omgaat. Doe dit bewust, iedere dag, gedurende twee weken. Gewoon opschrijven wat je bezig houdt aangaande het onderwerp waar je mee rondloopt. Misschien ben je al eerder dan na twee weken klaar met schrijven en heeft alles een plek gekregen op papier, dan is het klaar natuurlijk. Dus, neem een notitieblok of een digitale memo en schrijf de komende tijd je gedachten op. Lees regelmatig terug wat je hebt geschreven. Zodoende neem je gedachten en gevoelens serieus en breng je er structuur in aan. Succes!

Uitdaging 2: Angst voor verandering, angst voor het onbekende, wie heeft het niet? Logisch, je weet immers niet waar je uit gaat komen en dat brengt angst met zich mee. Angst is er om ons ergens voor te behouden, door de angst gaan we geen onbezonnen acties nemen (behalve op de kermis dan maar dan zijn we als het goed is veilig gezekerd). Angst voor het onbekende is echter een ongerichte angst en daardoor niet heel nuttig. Als je mee wil doen aan de uitdaging, ga dan de komende twee weken op zoek, in het echte leven of op internet naar verhalen van mensen die een stap naar een onbekende toekomst hebben gezet. Laat je inspireren door de goede afloop van hun verhalen. Het is in deze fase helemaal niet nodig om te weten wat je wel wil, het gaat er enkel om dat je durft te gaan kiezen voor jezelf.

In mijn volgende blog zal ik ingaan op de volgende stap. Voor nu, veel succes en als je wil, laat gerust een comment achter.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.