Neem jij je unieke plek al in?

Gepubliceerd op 11 december 2019 om 21:40

Het afgelopen anderhalf jaar stond voor mij in het teken van een transformatieproces. Een proces waarbij ik van niet weten wat ik wil naar zelfbewuste keuzes maken ging. Laat je inspireren door mijn relaas om ook de teugels van jouw leven stevig in handen te nemen.

Hoe het begon

Nou niet echt met één specifieke situatie. Het was meer de constatering dat ik was aanbeland op het 'en wat nu' punt. Het vervelende was nog dat ik wist dat dit punt eraan zat te komen maar dat ik niet bij machte was geweest om te voorkomen dat ik op dit punt kwam. Ik voelde me machteloos en dom. Voor de zoveelste keer zat ik tijdens het weekend te mopperen wat er allemaal aan ontbrak, hoe ik niet het werk deed waar ik (nog) voldoening van kreeg. Voor de zoveelste ging ik gebukt onder het gevoel dat ik wel anders wilde maar geen idee had hoe ik het tij kon keren. Wat dan? En hoe dan? En zoals dat dan werkt met dieptepunten stond ik open voor een goede suggestie want ik wilde dit niet meer. 

En zodoende ben ik begonnen aan mijn transformatietraject dat me heeft gebracht tot waar ik nu sta. En alles wat ik heb geleerd en meer zet ik nu in om mijn klanten te helpen om een glansrijke tweede helft te beleven. Wat mij daarbij enorm heeft geholpen wil ik graag aan je vertellen. En niet alleen aanstippen maar ook de diepte ingaan. Daarom beperk ik me vandaag tot twee punten.

Krachtige basis om jouw eigen unieke plek in te gaan nemen.

Emoties mogen er zijn maar laat ze niet leidend zijn!

Als jij je rot voelt dan staat je twee dingen te doen. De eerste is het gevoel erkennen en het tweede is het gevoel loslaten. Doe je dat heel bewust dan 'deal' je met die emotie en heeft die emotie niet de behoefte om zich steeds weer aan je op te dringen. Dus voel je je rot, dan doe je jezelf een enorm plezier als je je niet groot houdt maar het verdriet, de boosheid, de onzekerheid, de angst of wat de onderliggende emotie ook is er volledig te laten zijn. Huil, schreeuw, mopper, vloek, net waar jij behoefte aan hebt maar wat je uit schaamte niet zo gemakkelijk laat zien. Velen van ons hebben boodschappen meegekregen dat we ons 'behoorlijk' moet gedragen. Ongeremd je emoties tonen hoort daar vaak niet bij. Maar; de emotie heeft een functie en het wil erkend worden. Dat lucht op. Dus doe dat dan hoeft het niet steeds opnieuw de kop op te steken. Jij geeft erkenning aan jezelf als je ruimte geeft aan de emotie. En die erkenning aan jezelf, kunnen zeggen tegen jezelf 'ik ben oké, met mezelf en met mijn emoties' is een voorwaarde om jouw unieke plek in te gaan nemen.

Maar laat die emotie vervolgens niet leidend zijn. Als je gedeald hebt met de emotie dan is het zogezegd klaar, voor dat moment. Wat ik daarmee bedoel is dat je niet toe moet staan dat de emoties blijft hangen en je ervan weerhoudt om stappen te nemen.

Na de erkenning ga je de emotie dus loslaten. Je staat jezelf niet toe dat je boosheid omslaat in frustratie. Je staat jezelf niet toe dat angst omslaat in verlamming. Je staat jezelf niet toe dat verdriet omslaat in depressie. Dat is namelijk wat er gebeurt als je de emotie niet loslaat. Natuurlijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan dus merk je dat bij jou de emotie zich wel 'vastzet' dan is er grote kans sprake van een achterliggend patroon. Ergens op je levenspad heb je iets 'geleerd' wat je nu in de weg zit. Een belemmerende overtuiging, een beeld over jezelf, het stemmetje van ... Dit zijn patronen waar je wellicht graag vanaf wil. Een coach :-) kan je daarbij helpen.

Beschouw je emoties als uiting van een deel van jou dat erkenning wil, in dat moment en laat de emotie dan los. Een voorbeeld van zo'n emotie is angst. Zie angst als een emotie die je wil behoeden voor iets, je helper. Als jij nieuwe plannen maakt voor de toekomst dan hoort angst daar bij. Je weet immers niet wat er van jouw plannen gaat komen, hoe de toekomst eruit gaat zien. En de emotie angst die je ergens voor wil behoeden en niet weet wat er staat te gebeuren steekt dan de kop op. Ken je het gezegde: angst is een slechte raadgever? Wil jij je laten leiden door je angst of ga je voor een zelfgekozen toekomst?

 

Weten wat je uniek maakt

 

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen iets heeft te brengen in deze wereld. Geen enkel leven is onbeduidend of onbelangrijk. Je hebt iets bij te dragen. Ik ben er ook van overtuigd dat lang niet iedereen al heeft ont-dekt wat die eigen unieke plek is in het leven. Velen draaien hun rondjes mee en zijn daarmee zeer tevreden. En ik ben de laatste om te zeggen dat jouw leven groots en meeslepend moet zijn want dat is niet waar het hier om gaat. Een unieke bijdrage kun je op vele manieren brengen. Vaak is het zelfs zo dat als iemand zijn/haar talent inzet dat voor de persoon zelf de normaalste zaak van de wereld is maar dat hiermee een grote bijdrage wordt geleverd. Zomaar een voorbeeld, een schaapsherder leeft zijn eigen unieke leven. Hij laat zijn kudde steeds op een andere plek in de natuur grazen. Je kunt je bedenken dat dit grazen de natuur goed doet omdat het zorgt voor onderhoud. Maar deze schaapsherder zorgt met zijn kuddes ook voor een prachtig beeld in de natuur waar menigeen van geniet. En als er lammetjesdagen zijn dan loopt het over van de bezoekers, jong en oud die allemaal enorm genieten. Een schaapsherder? Een plezierbrenger.

Waar wordt jij oprecht blij van? Wat levert jou een licht, bijna verrukt gevoel op? Grote kans dat je hier te maken hebt met jouw kern. En als jij in contact bent met jouw kern en je kunt jouw kern uitdragen dan ben je bezig jouw unieke plek in te nemen.

Het ont-dekken van jouw kern helpt jou je eigen unieke plek in te nemen

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.