Wat als het lukt?

Gepubliceerd op 3 december 2019 om 23:09

De hele week spookt ze al door mijn hoofd, de vrouw die ik vorige week trof op een workshop. Ik was op een workshop over perfectionisme. Ik was daar om zelf te leren en de kennis toe te passen bij mijn klanten. Hoewel ik moet zeggen dat ik ook wel zeker perfectionistische trekjes had en het nu nog zeker wel goed wil doen. Hoe was het ook alweer; 'je haalt het meisje wel uit Het Gooi maar Het Gooi niet uit het meisje", zoiets. 

 

Enfin, daar was ze dus en hoewel ik denk dat ze nooit deze blog zal lezen wil ik me wel verontschuldigen dat ik haar hier gebruik om iets te illustreren. We waren met een groep vrouwen (waarom er enkel vrouwen waren, ik heb geen idee). Op een enkeling na hadden ze in meer of mindere mate last van perfectionisme. 

 

Mocht het fenomeen perfectionisme je vreemd zijn; kort gezegd doet een perfectionist zijn of haar hele leven enorm veel moeite om oké gevonden te worden. De perfectionist lijdt onder een laag zelfbeeld en zoekt bevestiging en erkenning bij anderen. Wat de perfectionist dan doet: enorm hard werken in de hoop hier erkenning voor te krijgen. En de lat ligt hoog, soms heel hoog. Het werk moet perfect zijn. Ook de ander moet aan de maatstaven voldoen. Omdat het werk perfect moet zijn is falen geen optie. En dus hoort faalangst ook bij perfectionisme. 'Stel je voor dat iemand in de gaten heeft dat ik het helemaal niet zo goed kan'. Ook uitstelgedrag hoort bij perfectionisme. Want de lat ligt hoog en het moet goed zijn dus de perfectionist begint niet lekker ontspannen aan een nieuwe taak.

 

Er passeerde veel de revue die avond. Waarom de lat zo hoog ligt (falen is geen optie), waar het vandaan komt (ergens ben je op bewust of onbewust niveau gaan leven naar de verwachtingen van anderen) en wat je er aan kan doen (oefeningen voor het vergroten van zelfcompassie of de deep dive van een coachingstraject). Aan het einde van de avond werd een rondgang gemaakt langs de deelnemers. De vraag was wat ze zouden meenemen uit de avond. En daar kwam 'mijn vrouw' aan de beurt. Trui met hoge col, de haren strak naar achteren, een streng gezicht. Iemand die je zou stoppen in de categorie 'niet ontspannen'. Ze vertelde dat ze tot de conclusie was gekomen dat ze volledig voldeed aan de criteria van perfectionisme (hoera maar niet echt). Maar toen kwam het 'en ze wist niet of ze daar nou wel stappen in wilde nemen". De trainster reageerde zoals ik ook gereageerd zou hebben en zei: 'laat ik het zo zeggen, ik hoop dat jij het jezelf gunt om hier iets aan te doen'. 

 

En sindsdien spookt ze dus door mijn hoofd, deze vrouw die bang is om te veranderen. Ik begrijp het want je weet wat je hebt maar je weet niet wat je krijgt. Die oude jas is zo heerlijk vertrouwd. En als je die jas uitdoet dan, ja hoe moet het dan, wat gebeurt er dan? Jouw wereld is zo vertrouwd en met je perfectionisme kun je jouw wereld aardig onder controle houden. Maar deze vrouw, deze vrouw met al haar kwaliteiten, ontneemt zichzelf de kans om echt te leven, het leven aan zich te laten 'ontluiken'. En dat maakt dat ze niet echt leeft. Deze vrouw die zichzelf in een keurslijf heeft gestopt ontneemt zichzelf de kans om te ont-dekken, te ont-wikkelen en te genieten. En dat wat ze zichzelf ontzegt spookt dus al een week door mijn hoofd.

 

Jouw leven is niet zonder obstakels, zonder uitdagingen. En ik voeg daaraan toe, gelukkig maar. Zonder jouw uitdagingen en obstakels zou leven maar een saaie boel zijn als een boek waarvan de afloop al vast ligt. Maar obstakels die jou in de weg staan jouw unieke leven ten volle te leven, angsten, onzekerheden, belemmerende overtuigingen, die mogen aandacht krijgen.

 

Ben je benieuwd welke tips ik weggeef die je helpen een eerste stap te zetten naar een zelfgekozen, zelfbewust leven? Klik dan hier.

 

Of ben je benieuwd hoe een traject met mij eruit kan zien? Een traject dat gericht is op het jou in staat te stellen zelfbewuste keuzes te maken die goed voelen; klik dan hier.

 

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.