De wereld gaat jou pas zien als jij jezelf ziet - een blog over zelfliefde

Gepubliceerd op 26 oktober 2019 om 23:18

Vandaag een blog over eigenliefde, of eigenwaarde of beter gezegd, het ontbreken ervan. De wereld en onze omgeving spiegelt ons wat er van binnen leeft. Als jij jezelf niet ziet, dan ziet de wereld jou niet. Ga jij jezelf zien dan gaat de wereld jou zien. Hoe dat zit leg ik hieronder uit.

Wat gebeurt er als we niet worden gezien als mens, dan hebben we de neiging om ons meer en meer te laten zien. In een poging om gezien te worden en bevestigd te worden. Vaak is dit een patroon dat al lang geleden is ontstaan en waar we ons vaak niet eens van bewust zijn. Een patroon dat is ontstaan omdat je vroeger niet gezien werd maakt dat je vandaag steeds bezig bent met gezien worden. Vanuit een gedachte dat je niet genoeg bent ontstaat een drive om steeds iets te doen om gezien te worden, om bevestiging en erkenning te krijgen. En dat kost (veel te) veel energie.

 

Zo kan het zijn dat je veel bezig bent met het naar buiten brengen van een beeld van jezelf. Op social media bijvoorbeeld zie je dat veel terug. Mooie plaatjes, posts van lekker eten, vakantiebestemmingen etcetera. En de commercie is er natuurlijk helemaal op gebouwd. Behang het ego met mooie spullen voor een goed gevoel. Tenslotte kan het ook nog gebeuren dat je een heel druk leven hebt gecreëerd voor jezelf met allemaal hoogtepunten als een constant bewijs aan jezelf dat je 'genoeg' bent.

Wat echter het risico is van het leven van jouw leven naar een gewenst beeld van jezelf is dat je uit verbinding gaat met anderen. Doordat je je niet kwetsbaar opstelt kun je bijvoorbeeld een beetje 'ongenaakbaar' overkomen. 'Daar ga ik mijn verhaal niet tegen vertellen, want die heeft het allemaal zo goed voor elkaar'. En als het iemand is die in verbinding staat met zichzelf kan diegene er nog achteraan denken 'dat is tenminste wat hij/zij denkt of ons wil laten geloven'.

Wat dan gebeurt is exact wat je niet wil, je wordt niet gezien. Maar natuurlijk heb je je kwetsbaarheden, je onzekerheden, je vragen,  je angsten (want die hebben we allemaal) alleen je toont ze niet. En zo kun je je eenzaam en afgewezen voelen...

Wat is er nodig om dit patroon te doorbreken? Juist! Het creëren van eigenwaarde, van eigenliefde.

Ieder mens is genoeg, genoeg met wie ze zijn, genoeg om wie ze zijn. Jij bent uniek, er is er maar een van jou en je bent genoeg, het is genoeg. (Dat wil overigens niet zeggen dat je jezelf geen doelen moet stellen).

Herken je nu iets in het bovenstaande. Is gebrek aan eigenwaarde of eigenliefde een thema van jou? Blijf er niet mee rondlopen maar gun jezelf een vrijer en meer ontspannen leven.


Reactie plaatsen

Reacties

Theo Van noort
2 jaar geleden

Hallo Jacqueline wat een mooi blog en het houd ons een duidelijk spiegel voor. Ben je eerlijk genoeg om te kijken? Bedankt voor de uitdaging

Jacqueline
2 jaar geleden

Hoi Theo,
dank voor je reactie. Mooie zondag gewenst!
Hartelijke groet, Jacqueline