Bewuste keuzes maken en energielekken voorkomen

Gepubliceerd op 12 september 2019 om 18:49

Wij mensen zijn eigenlijk maar rare wezen. We maken ons (soms dan he, niet altijd) zorgen over de toekomst en laten ons daarbij leiden door onze ervaringen uit het verleden. En als we ons zorgen maken over de toekomst hebben we in het heden pijn. 

Herkenbaar, niet? Wat we doen in het heden doen we op basis van onze ervaringen uit het verleden om iets te bereiken of te voorkomen in de toekomst. Met andere woorden, ons handelen wordt bepaald door wat we wensen of vrezen. Zo kan een kind dat graag goede cijfers wil halen op school (bepaald door verleden) vandaag druk bezig zijn met leren (wensen) of niets doen (vrezen). 

Mijn verhaal; opgevoed met (zoals zoveel mensen uit mijn generatie) een hoog arbeidsethos. En dan ga je hard werken en veel werken. Ik deed dat tenminste. Wat heb ik veel lange werkdagen gemaakt! Avond aan avond zat ik te werken, wetende dat ik nooit bijgewerkt zou raken. Want wonderlijk genoeg, als je altijd maar veel werkt dan blijft er werk naar je toe komen. Ken je dat? Nooit klaar.

Neem de tijd om even lekker te genieten

 

Nu weet ik dat ik hard werkte om iets te voorkomen. Als ik het werk niet af zou hebben, voelde ik me schuldig bijvoorbeeld. Niet echt wat je noemt een goede motivatie. Dat weten we allemaal maar hoe vaak overkomt het jou? Nou, mij nog regelmatig hoor. 

Stel je eens voor dat je lange tijd hard werkt om iets te voorkomen, te vermijden. Dit levert ons op dat punt voor dat moment op dat we ons geen zorgen hoeven te maken voor de toekomst en daar dan in het heden geen pijn van hoeven te hebben. Maar het kost je wel veel, veel energie namelijk. En als je dat nou maar lang genoeg doet, je zeg maar in de overdrive werkt, dan ligt een burn out op de loer. Een burn out is echt niet alleen voorbehouden aan mensen die veel spanning ervaren op het werk. Er kunnen allerlei factoren spelen maar bijvoorbeeld ook wat ik hierboven schets; dat je lange tijd iets doet om iets anders te voorkomen. Daarmee bouw je spanning op, en je hebt ook nog eens minder tijd om te ontspannen.

Neem ik mezelf nog maar eens als voorbeeld. Had ik de hele avond gewerkt, wetende dat ik de volgende dag weer gewoon aan de bak moest, ging ik naar bed zonder te ontspannen en lag wakker omdat mijn hoofd nog vol zat. Als je dit blijft doen dan komt er een moment dat de grens bereikt is. En ik had zeker geen hekel aan mijn werk.

Tips om een burn out te voorkomen:

Om te beginnen: wees eerlijk tegen jezelf! Vraag je, nieuwsgierig en open minded, af waarom jij doet wat je doet op het vlak waar jij spanning ervaart. 

Dan: laat datgene wat er in je opkomt zijn, zonder oordeel. Luister als het ware even naar je innerlijk. We zijn zo geneigd om maar door te gaan en niet stil te staan bij wat er van binnen leeft.

En dan: nu je zo bij je binnen hebt gekeken; is er iets waar je wel verandering in wil? Kom in actie; het leven is te mooi om aan je voorbij te laten glippen.

 

Leef in het moment, leef bewust, leef! 

 

Benieuwd naar wat mij helpt om te genieten van het leven; klik hier om mijn Ebook te downloaden met nog meer tips voor een meer ontspannen en vrijer leven.