Een afscheid en een nieuw begin

Gepubliceerd op 9 juni 2019 om 15:55

Mijn moeder, of ons mam zoals we haar noemen, woont sinds kort achter een intercom. 85 jaar is ze inmiddels en ze is onlangs verhuisd. Van ons ouderlijk huis naar een appartement. En hoewel we volledig achter deze verhuizing staan is het toch heel vreemd. Deze week heb ik voor het eerst bij haar aangebeld, de keren ervoor ging ik via haar achterdeur naar binnen. Omdat het zo vreemd is, zo onwennig. Ik weet niet anders dan dat we altijd, onaangekondigd, binnenvielen in ons ouderlijk huis.

En inmiddels staan ook in ons huis de eerste verhuisdozen opgestapeld. Klaar om mee te verhuizen naar ons nieuwe huis. En zo'n verhuizing op z'n tijd is goed, om eens op te ruimen. Alle spullen gaan door onze handen. Bij alles vragen we ons af 'houden' of 'weg doen'. In dit huis is Yannick geboren, Lieke was nog geen 2 jaar oud toen we hier kwamen wonen. Heel veel herinneringen zijn hier in huis ontstaan. Dit huis was voor ons een echt thuis. Altijd als ik naar huis reed voelde ik een rust over me heen komen, hoe dichter ik ons huis naderde. En dat vakantiegevoel dat ons huis opriep, is nooit weggegaan. 

 

Maar we gaan niet alleen uit ons geliefde huis, we vertrekken ook nog naar een andere woonplaats. Als we nu door het dorp lopen, fietsen of rijden, wordt er onophoudelijk gegroet. Dat zal dadelijk anders zijn. 

 

Met regelmaat word ik sinds een paar weken overvallen door weemoed, gevoelens van nostalgie, gevoelens van onzekerheid. Vaste bakens verdwijnen...

 

Maar ik weet dat alles goed komt, dat we straks met veel plezier in ons nieuwe huis wonen. Hoe ik dat durf te stellen? Omdat ik geleerd heb om naar mezelf te luisteren. Want als je echt naar jezelf luistert dan:

onderdruk je gevoelens en emoties die opkomen niet maar geef je ze een stem en kijk je er liefdevol naar, als deel van jezelf;

doe je wat belangrijk is voor jou. Want als jij goed voor jezelf zorgt dan zorg je ook goed voor de ander (de ander heeft er niets aan als jij over je grenzen gaat).

Ik ben van mening dat als je deze houding aanneemt, liefdevol naar jezelf waarbij je alle aspecten van jezelf erkenning geeft, iedereen een enorme veerkracht bezit.